Budva  Montenegro - Turistička  ponuda
Smještaj Hoteli Booking Restorani Plaže Nekretnine
Domaća verzija English version
google
Pretraga hotela
Destinacija:
Hoteli u Crnoj Gori
Dolazak
odlazak

SAZNAJTE VIŠE O BUDVI:
Budva INFO
  Budvanske plaže
  Geografija i klima
  Istorija Budve
  Kultura u Budvi
  Sport u Budvi
  Budva Foto galerija
  Stare fotografije Budve

BUDVANSKA RIVIJERA:
Budva
  Ostrvo Sveti Nikola
  Bečići
  Rafailovići
  Pržno
  Miločer
  Sveti Stefan
  PetrovacCRKVE U BUDVI

Manastiri Tvrdjave


Sv. Trojice

Dovršena je 1804. godine. Osobena je po svojoj arhitektonskoj koncepciji, srazmjerno velika pravoslavna crkva Sv. Trojice. Nalazi se ispred Citadele u skupini budvanskih sakralnih gradjevina. Pada u oči svojim čvrstim volumenom, s kupolom na sredini, fasadama i naizmjenično postavljenim redovima bijelih i crvenih tesanika i ukrasnim detaljima. Dovršena je 1804. godine. Višestruko je zanimljiva. Plod je neobičnih i složenih shvatanja arhitekture, a djelo obrazovanog inženjera i vjestih klesara i zidara. Očito je slična velikoj Bogorodičinoj crkvi u manastiru Podostrogu, blizu Budve.


Sv. Save

Nalazi su u Starom Gradu u neposrednoj blizini crkve St. Maria in punta. Ostaci fresaka su iz XII vijeka. Mala, dobro poznata i valjano sačuvana crkva Sv. Save Osvećenog obogatila je kulturni fond Budve novim otkrićima. Ostaci fresaka na svodu i na zidovima crkve, nedavno očišćeni, datovani približno u sredinu XII vijeka, značajan su prilog Budvi, a i širem području. Još značajniji za identifikovanje crkvice bio je pronalazak natpisa na kamenu iz 1143. godine. Oba otkrića potvrdila su izvornu stilsku vrijednost crkvice. Jednobrodna gradjevina, s poluobličastom apsidom na istočnoj strani, zasvodjena poluobličastim svodom, s dva para pilastera na unutrašnjoj strani podužnih zidova, po načinu zidanja i po spoljnim oblicima svjedočila je o romanskom stilskom porijeklu. Izduženi kameni kvaderi, od kojih su ozidane fasade, ličili su na rad kojim je obilježen orginalni dio kotorske katedrale, datovan približno u vrijeme oko sredine XII vijeka. Danas bismo mogli reći da je budvanska crkvica djelo iste graditeljske radionice, ili iste graditeljske skupine. Naslućivanje da je u nekadašnjem Zetskom primorju romanika u prvoj polovini XII vijeka uveliko trajala kao zanat i umjetničko shvatanje ima u budvanskoj crkvici pouzdan dokaz.


Sv. Petke

Crkva Svete Petke je jedinstvene arhitekture, sa zvonikom na preslici sa tri okna. Ukrašena je živopisom iz prve polovine XVIII vijeka.


Sv. Ivan

Značajna gradjevina u Budvi je i katolička crkva Sv. Ivana, uz koju je, do 1828. godine, bilo sjedište biskupije. Nije jasno kada je crkva podignuta. Sagradjena je u VII vijeku. Današnja crkva je podignuta na njenim temeljima. Stradala je u zemljotresu 1667. godine. U crkvi se nalazi nekoliko značajnih starih ikona iz XVII i XVIII vijeka. Izgled i stanje u kojem se ona danas nalazi vjerovatno su plod obnove poslije velikog zemljotresa. To je trobrodna zasvodjena gradjevina, ravno završena na istočnoj strani, s bočnim proširenjima ispred oltara. Uz njenu sjevernu stranu podignut je zvonik, dovršen 1867. godine po tipu dalmatinskih zvonika koji su tada gradjeni. Na južnoj strani je zgrada, koja je najprije služila kao biskupski dvor; obradjena je u gruboj, gotovo rustičnoj tehnici na neogotski način, gotskih prozora. Očito da je riječ o odjeku romantičarskih shvatanja u arhitekturi XIX vijeka.


St. Maria in punta

Najstarija precizno datovana gradjevina u Budvi je crkva Santa Maria in punta. U njenom ističnom zidu, iznutra, nalazi se uzidana kamena ploča sa koje se čita da je crkva osnovana 840. godine. Crkva stoji na samom sjeverozapadnom rubu grada, ima više graditeljskih slojeva - u malom je slika zbivanja na ovom tlu. Za priču o srednjovjekovnoj Budvi zanimljiva je njena pravougaona apsida, okrenuta ka jugu. Po načinu gradjenja, u kamenim izduženim kvaderima složenim u vodoravnim redovima, kao i po prelomljenom svodu, pripada zreloj romantici, iz vremena u kojima se javljaju na ovom području prvi elementi gotike. Prvobitnoj gradjevini, po svojoj prilici, pripada takodje dio naosa kojim se apsida produžava prema sjeveru. Sve ostalo je kasnije dogradjeno, uglavnom u XVII vijeku. Osnovna zamisao crkve, pravougaoni naos s pravougaonom apsidom, nastala je u vrijeme kojem pripisujemo gradjenje apside. Po zamisli, bila je to tipično propovjedačka crkva, jedna od onih što se u Primorju podižu u svim gradovima krajem XIII ili početkom XIV vijeka.


Sv. Toma

Iz XIV vijeka u Bečićima.


Sv. Ilija

Iz XV vijeka u Petrovcu.


Sv. Nedjelja

Iz XV vijeka na malom ostrvu Katič ispred Petrovca.


Sv. Nikola

Na istoimenom ostrvu podignuta u XV vijeku, obnovljena 1864. godine.


Sv. Krsta

U Novoselju. Sagradjena u XIV vijeku, a ukrašena freskama sa početka XVII vijeka.


Sv. Stefan

Iz XV vijeka.


Sv. Preobraženja

Ukrašena freskama iz XVII vijeka 1855. godine podignuta je velika crkva na Sv. Stefanu posvećena Aleksandru Nevskom.

 

 

Copyright © 2003 - 2017   All rights reserved.  Rivijera.net Budva